EVDE KOLAY HAKKIMIZDA

PROBİYOTİKLER

Vücudumuzda bulunan bakterilerin sayısının, bizi biz yapan hücrelerin sayısının yaklaşık 10 katı olduğunu biliyor musunuz? Bakteriler vücudumuzu ele geçirmiş durumda.
HEYECANLANMAYALIM. Bu bakterilerin çoğu bağırsakta ve zararsızdır.
Sadece zararsız olmakla kalmayıp, bu küçük canlıların yaklaşık % 95’i faydalıdır.
Yani vücudumuzda çok sayıda sağlığa yararlı mikroorganizma vardır.
Sağlığa faydaları saymakla bitmez ama kısaca bahsedersek; sindirim sistemi ve bağışıklık sisteminin desteklenmesi, obezite, astım, alerji, depresyon ve anksiyeteye karşı mücadelede etkin rol oynamaktadırlar.Peki, bu bakteriler kim?
Bu sorunun cevabı bizi doğrudan PROBİYOTİKLERE yönlendiriyor.

KİM BU PROBİYOTİKLER?

Probiyotik kelimesi Yunanca ’da: “yaşam için” anlamına gelmektedir. Şimdi ise uzmanlar tarafından; sağlığı artırıcı etki gösteren beslenme fizyolojisinin ana sistemleri üzerinde etkili, canlı, belirli mikroorganizmalar olarak tanımlanmıştır. Ağız yoluyla yeterli miktarda alındıklarında insan sağlığını olumlu yönde etkilemektedirler.

Çeşit çeşit, farklı özellikte, farklı yararlılıkta Probiyotik bakteriler bulunmaktadır ancak Bifidobacterium ve Lactobacillus türleri en yaygın Probiyotik mikroorganizmalardır. Probiyotik özellik gösterdiği bilinen maya ise Saccharomyces boulardii'’dir. Probiyotik mikroorganizmaların en önemli grubunu laktik asit bakterileri oluşturmaktadır. Bazı bakteri cinsleri ile maya ve küf türlerinden de probiyotik ürünlerin hazırlanmasında yararlanılmaktadır.

Sağlıklı bir bağırsak florasının (probiyotik flora) oluşturulması için doğumdan itibaren kişinin beslenmesinin şekli oldukça önemlidir. Sağlıklı bir yaşam için anne sütü döneminden sonra; kefir, yoğurt, peynir gibi probiyotik bakterileri içeren doğal besinleri tüketmek gerekir. Bifidobacterium türleri ve Lactobacillus acidophilus özellikle yoğurt üretiminde yaygın olarak kullanılmakta ve üretilen ürün "probiyotik yoğurt" olarak adlandırılmaktadır.

Bifidobacterium ve Lactobacillus türleri laktozu fermente ettiklerinden probiyotik özellikli gıdaların laktik asit nicelikleri diğer süt ürünlerdekinden daha fazladır. Bu mikroorganizmalarla yapılan gıdalarda probiyotik bakterilerin folik asit, niasin, tiamin, riboflavin, pridoksin gibi B grubu vitaminler ve K vitamini üretmeleri bu vitaminlerce gıdanın zenginleşmesini sağlamaktadır.

PROBİYOTİKLERİN FAYDALI ETKİLERİ NELERDİR?

Sürekli mikroorganizmalara maruz kaldığımız bu dünyada, probiyotikleri bağırsaklarımıza ulaştırmamız, beslenmemizde bu bakterileri doğru yere koymamız oldukça önemli.
Çünkü bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısını artırmak, bağışıklık sisteminin ve sindirim sisteminin desteğini artırarak zararlı mikroorganizmaları yok etmede oldukça önemlidir.
Bağırsağımızda bulunan yüzlerce farklı bakteri türü, zararlısı ve faydalısıyla bağırsak floramızı oluşturmaktadır. Bağırsak florasının tıpkı bir organ gibi metabolik aktivitelere sahip olması nedeniyle bazı bilim insanları bağırsak florasını “Unutulmuş organ” olarak tanımlamaktadır.

  • Bu flora insan için gerekli olan B vitamini ve K vitamini sentezler.
  • Bağışıklık sisteminin yapısal ve işlevsel gelişimini pozitif yönde destekler.
  • Floranın bazı bileşenleri, bulaşıcı bir organizmaya (bakteriler veya virüsler gibi), antijene (vücuttaki yabancı bir madde) veya doku yaralanmasına karşı koruyucu etkisi ile çeşitli bağırsak rahatsızlıklarının tedavisine katkıda bulunabilir.
  • Laktoz intolerans problemi olan insanların laktoz metabolizmasının pozitif yönde gelişmesine yardımcı olur.
  • Bazı patojenlerin kolonizasyonu ve üremelerini önledikleri gibi bağışıklık sistemini de güçlendirdikleri bildirilmektedir.
  • Ağız, üst solunum yolları, mide, bağırsak sistemi ve genital sistemin mukotik yüzeyleri üzerinde etkili olarak hastalıkları önleyici özellik gösterir.
  • Sindirim sisteminde bulunan probiyotik bakteriler tarafından üretilen asetik ve laktik asitten dolayı pH’nın düşmesi, patojen bakteriler üzerinde bakterisidal veya bakteriyostatik etki sağlar.
  • Midede bulunarak ülsere sebep olabilen ve rotavirüs üreten patojen bir bakteri olan Helicobacter pylori’nin gelişiminin engellenmesini destekler.
  • Bazı probiyotik gıdaların depresyon ve anksiyete durumlarını iyileştirmede etkili olduğu bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir ve probiyotiklerin antidepresan özelliği taşımasından dolayı bilimsel literatürde psikobiyotik olarak kategorize edilmektedir.
  • Serum kolestrol değerinin düşürülmesine yardımcı olduğu, çeşitli probiyotiklerin toplam ve LDL kolesterol düzeylerini düşürdüğü gözlemlenmiştir.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR